Aktualności
Jak wiadomo, warzywa są podstawą zdrowej diety. A najlepiej smakują te, które wyhodujemy samodzielnie we własnym świetlicowym ogródku. Posadzone nowalijki są symbolem panowania wiosny, zatem nasze plony zbierzemy już wkrótce. Przygotowanie wiosennego warzywniaka wymagało rozłożenia pracy na etapy.
Na początku w świetlicy szkolnej powstała gazetka tematyczna, dzięki której świetliczaki dowiedziały się, jakie rośliny możemy sadzić i zbierać wiosną. Są to na przykład rzeżucha, szczypiorek, sałata czy rzodkiewka. Właśnie te warzywa wybraliśmy do naszego ogródka, aby móc cieszyć się plonami jak najszybciej. Uczniowie poznali także wartości odżywcze i zdrowotne wybranych roślin.
W kolejnym etapie, zaczynając od prostszych zadań, posialiśmy rzeżuchę. Na podłożu z waty dzieci sypały ziarenka, które potem zwilżyły wodą i ustawiły w nasłonecznionym miejscu na parapecie. Ziarna owsa posadziliśmy w otoczeniu kolorowych domków, po wykiełkowaniu będą tworzyć dla nich zielone trawniki.
Wykorzystując piękną wiosenną pogodę najtrudniejsze prace przenieśliśmy do szkolnego patio, gdzie zabawa w ogrodników trwała w najlepsze. Świetliczaki ochoczo napełniły ziemią kolorowe doniczki, następnie zasadziły w nich różne ziarenka. W doniczkach znalazły swoje miejsce pietruszka, szczypiorek, rzodkiewka a także sałata. Dzieci podlały rośliny i oznaczyły je kolorowymi tabliczkami.
Nie możemy się doczekać momentu, gdy nasza praca przyniesie plony i będziemy mogli cieszyć się wzrastającymi kiełkami. Będziemy obserwować wzrost naszych roślin, a kiedy będą całkowicie dojrzałe, z ogromną radością wykorzystamy je do stworzenia zdrowych posiłków.