Aktualności
Wraz z nadejściem wiosny uczniowie klasy 4b postanowili wykonać zdrowe i kolorowe kanapki. Wszyscy profesjonalnie przygotowali się do tego zadania. Na początku lekcji wychowawczej obejrzeli prezentację multimedialną, w której poruszone zostały tematy bezpieczeństwa podczas pracy, higieny oraz wartości, jakie płyną ze zdrowego odżywania się. Następnie, po umyciu rąk, z dużym zaangażowaniem zabrali się do pracy. Możliwości i kombinacji dodatków było mnóstwo. Na stolikach zagościły: pomidorki, sałata, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek, kiełki, rzodkiewki, ser, wędlina. Czwartoklasiści smarowali, kroili i układali produkty, tworząc na kanapkach wiosenne kolorowe wzory i nie tylko… Powstały pyszne kanapki, które z ochotą i smakiem zjedli na drugie śniadanie. Zadowolone miny potwierdziły, że najlepiej smakuje jedzenie zrobione własnoręcznie. Dzięki takim zajęciom dzieci kształtują w sobie odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijają kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas spożywania posiłków. Opracowała: Marta Nogaj-Farbiś